Skip to content
Home » Menyingkap Fakta: Siapa Yang Sebenarnya Mengelola Dana Haji?

Menyingkap Fakta: Siapa Yang Sebenarnya Mengelola Dana Haji?

Siapa yang mengelola dana haji?

Siapa yang Mengelola Dana Haji?

BPKH adalah lembaga yang memiliki pengelolaan Keuangan Haji yang bertanggung jawab untuk mengelola dana haji dan mengatur pengeluaran wang haji. Lembaga ini ditubuhkan di bawah Akta Pembangunan Haji (APHA) 1993 dan di bawah kementerian yang mengendalikan Haji. BPKH merupakan salah satu lembaga yang mengendalikan haji di Malaysia.

Mengenai BPKH

BPKH merupakan sebuah badan yang ditubuhkan dengan tujuan untuk menguruskan dan mengendalikan pengelolaan Keuangan Haji bagi para jemaah haji. Selain itu, badan ini bertanggungjawab untuk mengurus pengeluaran wang haji dan mengatur pengeluaran wang haji.

BPKH juga bertanggungjawab untuk menyediakan maklumat penting kepada para jemaah haji yang akan berhaji. Melalui BPKH, para jemaah haji boleh mendapatkan maklumat tentang haji dan bagaimana mereka boleh menguruskan dana haji dengan lebih baik.

Pengelolaan Dana Haji oleh BPKH

Pengelolaan dana haji oleh BPKH melibatkan beberapa kegiatan yang berbeza. Antaranya ialah:

  • Menetapkan dan mengawal perbelanjaan para jemaah haji
  • Menyediakan bantuan kewangan kepada para jemaah haji
  • Menyediakan bantuan perubatan kepada para jemaah haji
  • Mengeluarkan sijil kewangan haji kepada para jemaah haji
  • Menyimpan dan menyediakan maklumat-maklumat yang berkaitan dengan haji

BPKH juga bertanggungjawab untuk menyediakan maklumat tentang haji dan untuk menjalankan program-program haji yang diperuntukkan kepada para jemaah haji. Sebagai contoh, BPKH melaksanakan program ‘Kelayakan Haji’ bagi para jemaah haji yang ingin mengambil bahagian dalam haji.

Prosedur Pembayaran Haji

Prosedur pembayaran haji yang dikendalikan oleh BPKH cukup mudah. Di bawah program ini, para jemaah haji boleh membayar haji mereka dengan menggunakan kad kredit, debit atau akaun bank. Sebagai tambahan, para jemaah haji juga boleh membuat pembayaran dengan menggunakan kad debit atau kad kredit yang berdaftar dengan institusi kewangan yang diluluskan oleh BPKH.

BACA JUGA:   Persyaratan Pendaftaran Haji Kabupaten Wonogiri

Pembayaran haji juga boleh dibuat secara online dengan menggunakan sistem pembayaran yang diluluskan oleh BPKH. Ini bermaksud bahawa para jemaah haji boleh membuat pembayaran tanpa perlu keluar dari rumah. Sebagai contoh, para jemaah haji boleh membuat pembayaran haji melalui akaun PayPal yang berdaftar dengan institusi kewangan yang diluluskan oleh BPKH.

Kesimpulan

BPKH adalah lembaga yang bertanggungjawab untuk mengelola dana haji dan mengatur pengeluaran wang haji. BPKH juga bertanggungjawab untuk menyediakan maklumat penting kepada para jemaah haji yang akan berhaji. Terdapat beberapa kegiatan yang melibatkan pengelolaan dana haji oleh BPKH. BPKH juga bertanggungjawab untuk menyediakan maklumat tentang haji dan untuk menjalankan program-program haji yang diperuntukkan kepada para jemaah haji. Prosedur pembayaran haji yang dikendalikan oleh BPKH cukup mudah. Para jemaah haji boleh membayar haji mereka dengan menggunakan kad kredit, debit atau akaun bank. Selain itu, para jemaah haji juga boleh membuat pembayaran dengan menggunakan kad debit atau kad kredit yang berdaftar dengan institusi kewangan yang diluluskan oleh BPKH. Dengan demikian, BPKH menyediakan pelbagai cara untuk memudahkan para jemaah haji membayar haji mereka.